När avloppet i badrummet luktar

Det finns två primära anledningar till att avloppet i badrummet luktar.

1. Det är inte tillräckligt mycket vatten i vattenlåset

Vattenlås är till för att förhindra att lukt från avloppssystemet sprider sig in i badrummet. Det måste finnas vatten i vattenlåset för att det ska fungera, eftersom det är vattnet som hindrar lukten från att ta sig in.

Om ett avlopp med vattenlås inte används regelbundet, kommer vattnet i låset att avdunsta och lukten från avloppet kommer att ta sig in. Se därför alltid till att det finns vatten i vattenlåset.

I duschen kan du hälla några liter vatten i avloppet. Om toaletten luktar avlopp kan du spola och på så sätt fylla på vattenlåset.

2. Bakterier

Även om avloppet har en sil som fångar hår, smuts och tvålrester smiter alltid något igenom silen. Det kan då fastna i vattenlåset och utgöra en grogrund för bakterier. Det kan ge en otrevlig lukt från duschavloppet.

Lösningen är att rengöra vattenlåset under silen - du måste ta bort smutsen som har samlats där. Det kan du exempelvis göra genom att skölja vattenlåset med duschmunstycket.

När vattenlåset är rent, kan det vara en god idé att rengöra det med desinfektionsmedel eller kokande vatten för att förhindra bakterietillväxt.

För att förhindra lukt från vattenlåset, bör du rengöra silen från synligt hår efter varje dusch.

Rengöring hårsil

Ifö Showerama duschkabin har en bekväm hårsil som hindrar hår från att komma in i avloppssystemet.