IföSpira Art toalett

Badrumsinredning: Att balansera hygien och design

Den perfekta designen för toalett och sits

Att ge badrummet ett lyft kan vara roligt och kreativt. För att få en fräsch känsla kanske du ska passa på att byta ut din gamla toalett mot en ny och modern?

När du går igenom alternativen kanske du blir förvånad över variationen när det gäller toalettmodeller, former och funktioner, såsom vattenbasparande teknologi och Ifö Rimfree® design.

Låt oss titta närmare på vad dessa betyder och hur du hittar rätt toalett för just ditt badrum.

Vägghängda toaletter vs. golvstående toaletter

När du letar efter rätt modell kan installationen av toaletten vara en avgörande faktor.

Vägghängda toaletter

I moderna badrum är det vanligt att man installerar en vägghängd toalett. Rören döljs elegant och cisternen byggs in i väggen vilket gör att man får ett fritt golv som är enklare att städa. En vägghängd modell är ett estetiskt och funktionellt val. Du kan exemplevis komplettera med funktioner som luktutsugning och orienteringsljus om du väljer en Geberit Sigma inbyggnadsfixtur.

Att installera en vägghängd modell kan kräva lite mer komplicerad rördragning eftersom cistern och rör byggs in i väggen. Kontrollera att du kan placera inbyggnadscisternen i befintlig vägg eller bygg en utanpåliggande installationsvägg som integreras i den vanliga väggen.

En annan möjlighet är att installera en designprodukt som Geberit Monolith - en modul som innehåller allt som krävs för att kunna installera en vägghängd toalett och som dessutom har andra användbara funktioner. Snyggt och smidigt.

Golvstående toaletter

Golvstående toaletter har en klassisk, tidlös design och är enklare att installera än vägghängda modeller samtidigt som de erbjuder samma funktioner. Det finns exempelvis eleganta golvstående modeller som är Rimfree®, det vill säga att den saknar spolkant.

Det finns även förhöjda modeller (4 cm högre än standard) som passar särskilt bra för personer med begränsad rörlighet och för dem som är långa.

Rimfree®, enkel rengöring och vattenbesparande teknologi

Hygien

Om du vill ha högre hygiennivå i ditt badrum, är toaletter med spolning via sensor ett bra val. Genom att hålla handen över sensorn styr du spolningen och kan bestämma om du vill ha liten eller stor spolning. En helt beröringsfri lösning för toaletter med synlig cistern.

Sensorn finns i två modeller, med batteridrift eller med eldrift, så välj den lösning som passar bäst i ditt badrum.

Rengöring

Genom att välja en toalett med rengöringsvänlig glasyr kan du spara värdefull tid eftersom den gör städningen både enklare och snabbare.

Lättstädade ytor gör att du enkelt kan bli kvitt både fläckar och bakterier - det gäller både på toaletten och sitsen. Rimfree® innebär att det inte finns någon spolkant i toaletten där smuts och bakterier kan gömma sig. en enkel avtorkning räcker för att det ska bli skinande rent.

Om hygienen är viktig för dig välj en toalett som är Rimfree®, exemplevis någon i Ifö Spira Rimfree®-serien.

Vattenbesparande toaletter

Med vattenbesparande toaletter kan du kraftigt minska din dagliga vattenkonsumtion.

Om låg vattenförbrukning är viktigt för dig, välj en snålspolande toalett med senaste teknologi där man använder 2 liter vid en liten spolning och 4 liter vid en stor. Jämfört med äldre modeller som använder 6-13 liter per spolning blir det snabbt stor skillnad i förbrukning.

Spolning med 4/2 liter finns bara på golvstående toaletter, för vägghängda alternativ är vattenförbrukningen ofta 6/3 liter.

Badrumsinredning in i minsta detalj

Oavsett vilken toalettmodell du väljer, glöm inte att titta på detaljerna. Vid köp av toalett ingår oftast en sits, men om det inte gör det så var noga med att hitta en sitsmodell som passar perfekt.

Vill du byta en mjuksits mot en lite lyxigare hårdsits är bästa valet att köpa originalet till just den toalettserie du har valt, för att säkerställa perfekt passform. Hårdsitsar finns med funktioner som mjukstängning och quick release.

SoftClose & Quick release

Den mjukstängande funktionen som är integrerad i de flesta moderna serier ser till att sitsen och locket öppnas och stängs tyst och mjukt.

Det förhindrar skador orsakade av att sistsen slår igen hårt, samtidigt som det ger en tystare och behagligare badrumsmljö.


Bli inspirerad av Ifö

Planerar du ett mindre ombyggnadsprojekt eller kanske en totalrenovering?
Bläddra i våra badrumskataloger för mer inspiration!