Badrumstrender moodboard

Badrumsinspiration med inslag av trä

Hur du kan använda trä i badrummet

Oavsett om det handlar om ett middagsbord av ek eller ett sideboard av mahogny så ökar användandet av trä i våra hem. Våra badrum är inget undantag.

Men hur kan vi få trä att fungera i den fuktiga badrumsmiljön? Tänk på det här när du funderar på trägolv eller hyllor och skåp av trä.

Badrumsinspiration med inslag av trä

De senaste åren har trämöbler vuxit stort i popularitet på den nordiska designscenen – av en anledning. Det spelar ingen roll om du föredrar en subtil, minimalistisk badrumsinredning, eller en robust lantlig stil – när det gäller design finns inga gränser för materialurvalet.

Samtidigt låter kombinationen av trä och den fuktiga badrumsmiljön som ett perfekt recept på en katastrof. I badrummen förekommer som bekant både vattenstänk och temperatursvängningar.

Här hittar du badrumsinspiration som berättar hur du får trä att fungera i badrummet och när du ska undvika det.

Trägolv: Hur man balanserar design och funktion

Att välja rätt golvmaterial är nyckeln till att bibehålla en hälsosam och funktionell badrumsmiljö.

Som en generell regel – undvik mjuka träslag som furu, gran, bambu och kork. De tar lättare upp fukt och det finns en risk att de inte klarar en fuktig miljö. Hårda träslag som teak, ek och körsbär är bättre lämpade för badrum.

Tänk bara på att dessa träslag kräver flitigt underhåll. En bra finish kan skydda ytan i viss utsträckning, men vattenspill från dusch och bad kan lätt påverka träets skyddande lager om det inte torkas upp omedelbart.

Ett betydligt bättre alternativ är naturinspirerad kakel och klinker, stenbaserade material, eller cement för att skapa en naturlig atmosfär och samtidigt minimera risken för att fukt letar sig ner i golvet. Var alltid noga med att följa alla regler och rekommendationer när det gäller fuktspärr i både golv och väggar – och alla andra regler som gäller vid renovering av badrum.

Om du ändå vill ha träkänsla, kan du välja klinker med träimitation. De erbjuder en naturlig känsla men är mer motståndskraftiga mot fukt och kräver mindre underhåll. Så kombinerar du det bästa av två världar!

Trämöbler: Hur man väljer rätt träslag och behandling

Oavsett om det är furu, annat trä eller bambubaserade produkter, är det svårt att motstå den naturliga och varma texturen som trä kan ge i våra hem. Precis som för trägolv är den naturliga paletten av trämöbler och inredning för våra badrum bred - och lika känslig för fukt och fuktiga miljöer.

Det är viktigt att välja rätt träslag och behandling för både trähyllor, spegelramar av trä och all annan badrumsinredning exempelvis badrumsskåp.

Välj rätt sorts trä

Vissa träsorter är mer känsliga för vatten än andra. Teak är ett exempel på ett träslag som är tåligt.

Mjukare träslag, exempelvis furu, fungerar bättre som spegelram eller i ett skåp med säkert avstånd till vatten.

Välj rätt behandling

Var noga med att välja en behandling av träet som ger ett bra skydd mot vattenstänk.

Det finns oljor som tidigare använts för att täta båtskrov som kan vara en bra lösning. Det bästa är ändå att inte alls utsätta träytor för vattenstänk.

Ta in naturen mer

När du har valt golv, möbler och dekorationer kan du ta in mer naturliga element i din badrumsinredning.

Förutom att skapa en lugn naturlig miljö, kan växter också förbättra luftkvaliteten. Vissa växter älskar fuktighet och absorberar fukt från luften. Att placera en orkidé i en kruka av bambu skapar en trevlig oasliknande atmosfär och tar upp fukt från omgivningen.

Oavsett vad du letar efter, är det bra att utforska dina möjligheter och upptäcka badrumsdesign som bäst matchar din stil. Läs mer här.


För ett långvarigt badrum, är det viktigt att noga välja var du ska använda trä, vilket material som passar bäst för dina syften och hur du planerar att underhålla och behandla det långsiktigt.


Bli inspirerad av Ifö

Planerar du ett mindre ombyggnadsprojekt eller kanske en totalrenovering?
Bläddra i våra badrumskataloger för mer inspiration!

Mer inspiration & designtips