Ifö badrum

Små badrum: Hur du maximerar ytan

De bästa möblerna och lösningar för små badrum

De nordiska länderna är kända för sina små badrum. Men ett litet badrum betyder inte att du måste göra avkall på funktion och design. Smarta förvaringslösningar kan göra även det minsta badrummet mer praktiskt och skapa en modern och rymlig känsla.

Så här maximerar du ytan och får ut mer med platsbesparande lösningar för små badrum.

Smarta duschlösningar för små badrum

I ett litet badrum är risken stor att du inte får plats med ett badkar. Istället är duschlösningar som duschkabiner, hörnduschar eller duschdörrar perfekta alternativ. Skjutdörrar eller svängdörrar gjorda av högkvalitativt glas ger en luftig, öppen atmosfär samtdigt som de sparar värdefull yta.

Det här behöver du veta när du tittar på olika storlekar och modeller:

Duschkabin: Duschkabiner levereras oftast som en komplett produkt och inkluderar praktiska skjutdörrar. Ställbara fötter under duschkaret gör att kabinen kan stå rakt även om golvet lutar.

Hörndusch: Duschdörrar monteras på väggarna i ett hörn. Dörrarna är raka eller bockade och försluts med en magnetlist när duschen används. Dörrarna kan fällas in mot väggen när den inte används och frigör på så sätt golvyta.

Duschdörr: En enkel duschdörr kan monteras på väggen och passar i väldigt små utrymmen. Se till att den kan fällas in mot väggen för att frigöra golvyta när duschen inte används.

För både hörnduschar och duschdörrar - kontrollera att de har gångjärn som lyfter dem vid öppning och stängning så att de inte skrapar i golvet.

Rör dig smidigt i små badrum

Valet av handfat har stor inverkan på hur du kan röra dig i badrummet. Du vill undvika risken att slå i höften i handfatet och samtidigt ska det vara tillräckligt stort för att tvål och andra toalettartiklar ska få plats.

Assymmetriska handfat, hörnhandfat och små handfat designade speciellt för att ta upp så liten yta som möjligt kan därför vara den bästa lösningen. Ett väggmonterat handfat gör att du kan röra dig fritt även i det minsta badrummet.

Kombinera tvättstället med bekväma förvaringslösningar

Tvättställ finns i olika former och stilar. När du utforskar vårt sortiment, håll utkik efter bekväma, integrerade förvaringslösningar under ditt tvättställ.

Om du väljer ett underskåp, se till att välja ett som passar ditt tvättställ perfekt. Genom att integrera både tvättställ och underskåp i en harmonisk enhet, kan du bekvämt förvara dina toalettartiklar och skapa en elegant och ordningsam look.

Förbättra förvaringen i små badrum

När du utforskar dina möjligheter till förvaring i ett litet badrum, se till att inga möbler står på golvet. Använd istället väggarna för att hitta ytor att montera skåp och förvaring.

Används utrymmet ovanför din toalett? Där kan finnas plats för ett överskåp. Kanske finns det utrymme för ett smalt högskåp bredvid tvättstället för extra förvaring? Finns tillräckligt med utrymme mellan lådorna i skåpen och omgivande inredning i badrummet?

Väggmonterade möbler gör det enkelt att använda ytan i badrummet på bästa sätt. De gör också badrummet enklare att rengöra eftersom minsta hörn blir lättåtkomligt, samtidigt som golvet blir mer synligt.

Slutligen, fokusera på detaljer. Push-to-open-funktion kan vara ett bra sätt att spara in på de där sista centimetrarna som vanligtvis används för skåpshandtag Du har också möjlighet att addera tillbehör som spegel eller ett eluttag i ditt skåp för att spara mer plats.

Oavsett om det gäller en dusch, tvättstället eller förvaring så får du ut maximalt av ditt lilla badrum genom att matcha dina möbler med badrummets planlösning. Samtidigt får du en luftigare känsla och enklare badrumsrutiner.


Bli inspirerad av Ifö

Planerar du ett mindre ombyggnadsprojekt eller kanske en totalrenovering?
Bläddra i våra badrumskataloger för mer inspiration!

Mer inspiration & designtips