Ifö badrum

Fräscha upp eller renovera ditt badrum

Hur långt vill du gå för att få ett nytt utseende och en ny känsla?

Av alla utrymmen i hemmet är badrummet det som flest personer planerar att renovera och snygga till. Men badrummet är också något av det mest kostsamma att renovera.
Badrumsrenoveringar kan vara överväldigande och variera stort när det gäller kostnad, beroende på omfattningen av dina renoveringsplaner. Men måste man alltid helrenovera för att skapa ett nytt utseende och en ny känsla? Kanske inte.

Ta in några nya, fräscha produkter

Det enklaste och mest kostnadseffektiva sättet att fräscha upp badrummet är att byta ut några detaljer som inte kostar alltför mycket. Här är en lista på fem saker som snabbt kan piffa till ditt badrum:

1. Byt ut ditt duschdraperi

Vi vet alla att duschdraperier är den billigaste lösningen. Men de är inte alltid det bästa valet om du vill hålla ditt badrum fritt från vattenstänk. Dessutom blir de ofta mögliga efter en tid. Att byta ut ditt duschdraperi går snabbt och ger ditt badrum en fräschare känsla på mindre än fem minuter.

Byt regelbundet ut duschdraperiet eller passa på att istället installera en duschdörr för att få en helt ny känsla. De finns i olika modeller och storlekar och ger verkligen ett lyft för badrummet och en ny härligt fräsch atmosfär.

2. Uppdatera belysningen

Om du väljer rätt belysning till ditt badrum så kan atmosfären helt förändras. Det är ingen slump att byte av badrumsbelysning är ett av de vanligaste sätten att fräscha upp badrummet.

Om du satsar på indirekt belysning, fundera då på att investera i dimbar eller integrerad belysning som exempelvis en spegel med bakgrundsbelysning.

3. Ändra och organisera

Många av oss har ganska liten yta i våra badrum. För att få ut så mycket som möjligt av att renovera ett litet badrum, kan smarta badrumsskåp och förvaringssystem vara en perfekt, budgetvänlig lösning som snabbt ger badrummet stil och funktion.

Skåp ger större förvaringsmöjligheter för dina badrumsprodukter, skapar en ren och organiserad look och sparar värdefullt utrymmet i mindre badrum.

4. Uppgradera ditt tvättställ

Om du vill gå ett steg längre, kan ett nytt tvättställ effektivt förvandla ditt badrum. När det gäller form, finns inga gränser.

Trenden går mot organiska och naturliga former - mjukt rundade, ovala eller ellipsformade tvättställ kan ge en helt ny, fräsch känsla till hela badrummet.

5. Uppgradera din toalett

Äldre toaletter kan använda så mycket som 13 liter vatten per spolning. Det ger en betydlig mängd bortspolat vatten varje dag.

Fundera istället på att investera i en ny, mer effektiv och miljövänligare toalett. Inte nog med att den gör badrumsbesöket till en trevligare upplevelse, den minskar också din vattenförbrukning och även dina kostnader i det långa loppet.

Och om det inte går att undvika renovering?

Med läckande produkter och installationer som har ett stort behov av att ersättas, kanske du funderar över en helrenovering av badrummet. En helt ny planlösning med nytt kakel, nya rördragningar och ny badrumsinredning.

Ibland kan man inte undvika att satsa fullt ut. Men det är svårt att få ett uppskattat pris för renoveringen. Den kan innefatta att bryta upp golv, byta produkter och dra nya elledningar.

Kostnaden för en professionell installatör, mängden arbete som krävs och materialet som används förändras beroende på om det handlar om att renovera ett litet badrum eller om det är ett mer storskaligt projekt.

Det finns mycket att ta hänsyn till, inklusive renoveringskostnaden, badrummets storlek och hur stor del av arbetet man kan göra själv - eller om man väljer att använda proffs för hela jobbet. Oavsett om du väljer att göra allt själv eller anlitar ett proffs, se till att få en tydlig överblick över dina kostnader innan du börjar.

Att fräscha upp badrummet behöver inte vara dyrt och tidskrävande och du behöver inte alltid ha storslagna planer. Spana in trender, samla inspiration och gör mindre förändringar, byt ut vissa produkter och lägg till sådant du gillar för att skapa ett badrum som passar just dig och din personlighet.

Hitta inspiration för att fräscha upp ditt badrum.


Bli inspirerad av Ifö

Planerar du ett mindre ombyggnadsprojekt eller kanske en totalrenovering?
Bläddra i våra badrumskataloger för mer inspiration!

Mer inspiration & designtips