Så byter du din toalett

Att byta toalett görs på olika sätt beroende på om du väljer att ersätta en golvstående eller vägghängd toalett eller om du byter från en golvstående till en vägghängd modell. Det finns olika saker man bör ta hänsyn till.

Vi rekommenderar alltid att konsultera en certifierad VVS-installatör för byte av toalett.

Byta en golvstående toalett

Om du ska ersätta en golvstående toalett finns det flera saker att ta hänsyn till.

Välj modell

Om din befintliga toalett är monterad med skruvar i golvet kan det vara en god idé att välja en toalett där skruvhålen sitter på samma plats. Det betyder att du inte behöver borra nya hål för toaletten. Att borra nya hål kan vara en utmaning, exempelvis om du har golvvärme i badrummet.

Du behöver också veta om din befintliga toalett har ett p-lås eller ett s-lås. Om du inte vill dra om rören så välj en toalett med samma vattenlås så att den passar till ditt golv- eller väggavlopp.

Skruvar eller silikon

Det finns två monteringsmöjligheter när du väljer en golvstående toalett - skruvning eller silikonering.

Silikonering golvstående toalett

Fördelar med att silikonera fast toaletten:

• Inga borrhål behövs
• Fördelaktigt om du har golvvärme
• Övergången mellan toalett och golv tätas och ingen smuts kan komma in

Skruva fast toaletten

Om din befintliga toalett fästs med skruvar, kan det underlätta monteringen om du väljer en ny toalett med samma dimensioner så att du kan återanvända hålen.

Limning av golvstående toalett

Se vår monteringsfilm för limning av golvstående toalett.


Hur ersätter jag en vägghängd toalett?

Oavsett om du ska byta från en golvstående modell eller om du ska ersätta din vägghängda toalett, rekommenderar vi alltid att konsultera en certiferad VVS-installatör.

Från golvstående till vägghängd toalett

Om du väljer att byta från en golvstående till en vägghängd toalett, krävs en cistern och en installationsfixtur som bär upp toalettskålen. Om det inte finns plats i den befintliga väggen, måste en installationsvägg byggas ut från den. Det krävs ca 20 cm djup.

Vi rekommenderar att du väljer en Geberit Duofix inbyggnadsfixtur, om du ska installera en vägghängd toalett.

Byte av vägghängd toalett

Om du vill ersätta din vägghängda toalett med en annan modell, är det en ganska enkel process. Om din befintliga toalett är från Ifö, kan du enkelt byta till en annan modell från Ifö eftersom våra toalettskålar har samma installationsmått. Notera att detta gäller om den gamla toaletten är installerad efter 1984.

Byte av vägghängd toalett

Om du vill ersätta din vägghängda toalett med en annan modell, är det en ganska enkel process. Om din befintliga toalett är från Ifö, kan du enkelt byta till en annan modell från Ifö eftersom våra toalettskålar har samma installationsmått. Notera att detta gäller om den gamla toaletten är installerad efter 1984.

Hur mycket utrymme behöver jag för att montera en vägghängd toalett?

När du installerar en vägghängd toalett, ska du ta hänsyn till rummets storlek. Både i relation till om det finns plats för toaletten och inbyggnadsfixturen (som tar 16-20 cm), och till att det ska finnas utrymme att röra sig runt toaletten.

En vägghängd toalettskål från Ifö har ett djup som är 49-53 cm beroende på modell.

Installationshöjd på en vägghängd toalett?

Ifö rekommenderar sitthöjden 42 cm (utan sits) för en vägghängd toalett, men beroende på modell är det möjligt att variera höjden. Om man har svårigheter att sätta sig eller resa sig kan det vara en fördel att montera toaletten lite högre för att underlätta.

Är det möjligt att byta toaletten själv och får du göra det?

För att alla garantier och försäkringar ska gälla, rekommenderar vi alltid att kontakta en certifierad installatör när du ska byta din toalett. Då vet du att arbetet utförs på ett professionellt och fackmannamässigt sätt och du kan känna dig helt trygg.