Ifö badrum

Inspiration för badrumsväggar

Badrumsväggar: vilka är dina möjligheter?

Du kan välja mellan flera väggbeklädnader i ditt badrum - från träpaneler och kakel till olika vattentäta material.

Utforska hur material som kakel och trä kan bidra med funktion och en ny look i ditt badrum.

Badrumsinspiration: De 4 vanligaste väggbeklädnaderna i ett badrum

En stor del av ditt badrum utsätts för fukt under många år - och vatten som skadar möbler och annan inredning är ett vanligt problem.

Det enklaste och mest effektiva sättet att förhindra nedbrytning av material och ytor samt att begränsa vattenstänk, är att montera badrumsmöblerna så långt från vattenkällan som möjligt, samt att torka av med en torr trasa om det ändå blivit blött.

Men när det gäller badrumsväggar blir det lite mer komplicerat eftersom de oundvikligen kommer i kontakt med våtzonerna i badrummet, exempelvis i duschen.

För att säkerställa en hälsosam och funktionell badrumsmiljö är väggar med korrekt utförd fuktspärr och täta material en förutsättning.

Detta behöver du veta om de vanligaste väggbeklädnaderna i badrummet:


1. Våtrumsfärg

Ny väggfärg kan snabbt ge ditt badrum ett lyft och möjligheterna är oändliga.

Oavsett om du följer de senaste färgtrenderna för badrum och vill skapa en lugn atmosfär med milda pastelltoner, eller om du planerar att addera färgstarka accenter, så var noga med att ta hänsyn till våtzonerna i ditt badrum.

2. Kakel av glas och keramik på badrumsväggarna

Kaklade badrumsväggar är ett bra val och vanligt i badrum - från det rena enkla utseendet hos vitt kakel till den lekfulla känslan hos färgrikt eller mönstrat kakel.

Det är inte bara enkelt att rengöra de kaklade väggarna, det är också lätt att reparera eller byta ut en kakelplatta om den skulle gå sönder. Kakel finns i många prisklasser och kan vara ett bra alternativ om man har en tajt budget. Flera faktorer gör kakel till ett bra val.

3. Akryl

Akryl är ett vanligt vattentätt material som kan användas runt din duschyta eller ditt badkar. Akrylväggar finns i olika former och stilar och är ganska enkla att installera på egen hand. Säkerställ att du följer alla regler och normer när det gäller badrum.

4. Trä

Trä har länge varit bannlyst i badrum eftersom det inte klarar vattenstänk och den fuktiga miljön men det gäller bara vissa träslag som furu, ek och obehandlat trä. Däremot är hårda, tunga träslag som valnöt eller wenge, fukttåliga och skapar en lyxig, naturlig känsla i badrummet. Följ några viktiga riktlinjer om hur du får trä att fungera i badrummet.

Fler tips: Rätt behandling med olja eller lack är viktig för att förhindra att fukt tränger in i träytan.

Oavsett om du satsar på en modern, naturnära eller lyxig känsla när du ska renovera dina badrumsväggar, se till att noga läsa på om materialets kvalitet och vilket underhåll det kräver. Det måste klara det utmanande klimatet i badrummet.

Och viktigast av allt - följ de regler, normer och rekommendationer som gäller. Då kan du under lång tid framöver njuta av ditt nyrenoverade badrum!


Bli inspirerad av Ifö

Planerar du ett mindre ombyggnadsprojekt eller kanske en totalrenovering?
Bläddra i våra badrumskataloger för mer inspiration!

Mer inspiration & designtips