Ifös hållbara lösningar för badrummet

Spara på resurserna

Visste du att ditt badrum är ett av de mest resurskrävande rummen i ditt hem? Vi blir mer och mer medvetna om vår förbrukning av resurser och våra badrum är en perfekt startpunkt. Se hur du kan spara på vattnet utan att kompromissa med din komfort och dina badrumsrutiner.

Enkla sätt att minska din vattenkonsumtion

Är du medveten om hur mycket vatten du använder på en enda dag? I Europa beräknas att genomsnittet för en person i ett hushåll konsumerar 144 liter vatten dagligen. Det är nästan tre gånger det vattenbehov som fastställts för att möta grundläggande mänskliga behov.

Det är ingen tvekan om att vi nu och i framtiden måste reducera vår vattenförbrukning. Det som är bra är att det inte är så svårt som du kanske tror. En betydande del av vår vattenförbrukning kan minskas genom att helt enkelt ändra våra dagliga vanor och genom att uppgradera våra badrumsprodukter.

Så här kan du minska din dagliga vattenförbrukning.

Toalett från Ifö

Var smart när det gäller vatten

Duschen svarar för ca 20 % av hushållets vattenkonsumtion. I genomsnitt duschar vi i 8 minuter per dag och varje minut rinner 12 liter vatten genom rören. Det blir 96 liter vatten per dusch.

Att minska duschtiden och hur ofta man duschar kan minska vattenförbrukningen betydligt - för att inte tala om mängden tvål och andra vätskor som rinner ner i avloppet.

Men om du redan är så effektiv det går? Fundera då på att uppgradera ditt badrum med dessa vattenbesparande produkter.

Dusch från Ifö

Spara vatten med vattenbesparande duschsystem

Moderna, vattenbesparande duschsystem kan ha stor påverkan på din vatten- och energiförbrukning.

De nyaste modellerna av vattenbesparande duschar är designade speciellt för att maximera vatteneffektiviteten. Det gör det möjligt för dig att reglera vattenflödet utan att behöva kompromissa när det gäller duschupplevelsen.

Kontrollera flödet: Vattenflöde mäts i liter per minut. Enligt European Environmental Agency, förbrukar duschar producerade innan 1992 ca 18-20 liter vatten per minut. Även moderna duschar kan förbruka så mycket som 15-20 liter per minut.

Vattenbesparande duschar däremot kan begränsa vattenflödet till 8-9 liter per minut, vilket mer än halverar vattenåtgången.

Hitta din typ: Du kanske undrar hur ett duschhuvud kan ge rätt vattentryck och ändå halvera vattenåtgången? Svaret är enkelt: Det handlar om effektivitet.

Det finns två bastekniker för vattenbesparande duscharmaturer. En luftande version som skapar något som liknar en fuktig dimma genom att tillföra luft till vattenflödet. Den andra tekniken ökar trycket i duschhuvudet genom att forma starka, individuella vattenstrålar.

Innan man väljer modell, ska man vara noga med att läsa produktinformationen och kontrollera vattenflödet. Din vattenförbrukning och -kostnad kommer med all säkerhet att minska.

Dusch från Ifö

Bli inspirerad av Ifö

Planerar du ett mindre ombyggnadsprojekt eller kanske en totalrenovering?
Bläddra i våra badrumskataloger för mer inspiration!

Ifö Badrumskatalog

Var smart när det gäller din toalett

Gamla och utslitna toaletter kan vara en stor källa till vattenförbrukning och slöseri med värdefulla resurser. Om ditt badrum byggdes på tidigt 90-tal, förbrukar din toalett troligen 9-13 liter vatten per spolning. Det är minst dubbelt så mycket som en modern toalett.

Att byta ut din gamla toalett mot en ny, vattenbesparande toalett kan omedelbart minska vattenkonsumtionen. Utbudet av toaletter och modern badrumsteknologi på marknaden kan vara överväldigande. Här är de tre viktigaste sakerna att tänka på:

1. Leta efter snålspolande teknologi

Snålspolande toaletter är designade för att skapa en kraftfull spolning med mindre mängd vatten.

Dubbelspolande toaletter kan minska din vattenkonsumtion från 9 liter per spolning till ett genomsnitt på tre liter per spolning.

Den mest snålspolande toaletten på marknaden Rimfree som använder 4 liter vatten för en stor spolning och bara 2 liter till en liten spolning. Den kan ställas om till 6/3 liter om man vill och på så sätt minska vattenförbrukningen med 50 %.

Ifö sensor spolknapp

2. Välj slitstarka och reparerbara produkter

Välj tidlösa produkter och var noga med att välja kvalitet. Om du vill vara säker på att du gör bra investeringar, satsa på högkvalitativa produkter som är gjorda för att leva länge.

Bekanta dig med materialen och kolla upp tillgången på reservdelar och hur enkla de är att få tag på. Designen på moderna toaletter av hög kvalitet, gör att du kan reparera toaletten med reservdelar som är enkla att installera. Det minskar långsiktigt dina kostnader och användandet av värdefulla resurser.

Reservdelar för Ifö-produkter

3. Leta efter rengöringsvänligt

Vill du ha badrumsprodukter som är enkla att rengöra?

Fundera på en toalett utan spolkant så att smuts och bakterier inte kan gömma sig, och ett tvättställ med rundad form så att du slipper skarpa hörn där kalk och smuts kan samlas.

För att säkerställa långsiktig funktion i ditt badrum, behöver dina produkter underhållas. Att fokusera på produkter som är enkla att rengöra kan avsevärt minska ansträngningen och tiden som krävs för att hålla badrummet rent. Vad som är ännu viktigare är att det minskar behovet av starka, miljöfarliga kemikalier - samtidigt som det håller ditt badrum fräscht och i gott skick i många år framöver.

Rimfree-toalett från Ifö

Vattenbesparing är ett av de viktigaste ämnena i vår tid. Genom att minska mängden vatten som vi konsumerar i vardagen kan du hjälpa till att spara på de knappa resurserna.

Var uppmärksam på din vattenkonsumtion och identifiera resurskrävande källor. Att välja smarta produkter med rätt installation som sparar vatten kan öka livslängden på ditt badrum.

Utforska produkter som hjälper dig att spara vatten.

Mer inspiration & designtips