Byt ut din toalettsits

Det kan finnas flera anledningar till att du behöver byta ut din toalettsits. De vanligaste är att du vill köpa en ny och fräsch sits eller att din sits har gått sönder.

Det kan också vara så att du har tröttnat på toalettlockets slammer när du stänger det och därför vill ha en sits med mjukstängande funktion. Eller att du vill göra städningen enklare och uppgradera till en sits med snabbkoppling - QuickRelease.

Hur vet jag vilken toalettsits som passar till min toalett?

Toalettsitsar finns i olika storlekar, former och färger. Så innan du väljer, tänk igenom dina önskemål och behov. En sits är inte svår att byta ut, men du behöver fatta några beslut innan du börjar.

  • Vilket sorts material ska sitsen vara gjord av?
  • Vill du ha en mjuksits eller en hårdsits?
  • Vill du att sitsen ska vara enkel att lyfta bort (QuickRelease) eller vill du ha en fast installation?
  • Vill du ha en hårdsits med mjukstängande funktion?

Om din toalett är av äldre modell, exempelvis Ifö Cascade eller Carezza, kan det vara så att vi inte längre har originalsitsar i sortimentet men då kan du istället använda vår universalsits.

Vad innebär mjukstängning?

Mjukstängning är en funktion som gör att både locket och sittringen stängs sakta och tyst mot toalettstolen - även om du skulle råka tappa greppet om det när du ska stänga. Mjuktstängning minimerar också risken för att sitsen ska spricka om man råkar släppa den i öppet läge.

Vad innebär QuickRelease?

QuickRelease, eller snabbkoppling, gör att du med ett enkelt handgrepp kan lyfta bort sitsen för smidig rengöring.

Hur hittar jag rätt toalettsits?

Om du redan har en toalett och behöver ta reda på vilken sits som passar, kan du göra följande.

  • Vilken modell är din befintliga toalett? Om du har en golvstående modell från Ifö så kan du titta på spolknappen och jämföra med spolknapparna i vår Onlinekatalog. Namnet på spolknappen är samma som på toalettmodellen.
  • Mät de befintliga hålen i den vägghängda toaletten och undersök hur skålen är designad.
  • Notera att det är skillnad mellan sitsar för golvstående och vägghängda toaletter.

Montera en toalettsits

En fast monterad toalettsits har beslag, eller fäste, som skruvas fast, vilket gör att den ofta upplevs som mer stabil.

Om du väljer en sits med snabbkoppling, QuickRelease, används inga skruvar. Tryck bara ner sitsen beslag, eller fäste, i de två hålen i bakkanten av WC-skålen. Vid rengöring lyfter du enkelt bort sitsen.

I vår Produktkatalog hittar du monteringsanvisningar och dimensioner för alla Ifös toalettsitsar. Du hittar instruktionerna vid respektive produkt.