SLOW FASHION MED DESIGNKLASSIKER I BADRUMMET

Slow Fashion

Ett nytt begrepp håller på att etablera sig i svenskarnas medvetande: Slow fashion. Att handla ansvarsfullt genom att välja tidlös design av hög kvalitet och tänka på miljön istället för att hoppa på de senaste trenderna. Slow fashion började i klädbranschen men har brett ut sig till heminredning. Slow fashion är särskilt relevant i badrummet eftersom det kan vara en dyr affär att byta stil när kaklet är satt och toaletten installerad.

Tillbaka till rötterna

Slow fashion handlar om att söka sig tillbaka till rötterna och de gamla förbrukningsmönstren. När det som avgjorde om en soffa skulle bytas var om den var utsliten - inte om den var modern eller inte. Är badrummet gammalt och slitet, kan det vara en bra idé, för både miljön och plånboken, att renovera. Exempelvis använder äldre toaletter onödigt mycket vatten. Att ha en långsiktighet och slow fashion-tanke i det nya badrummet är en väldigt god idé.

Vad är modernt om 15 år?

När du ska välja produkter till badrummet, fråga dig själv vad du om 15 år skulle tycka om badrummet du håller på att skapa. Tänk också på hur du ska använda badrummet i framtiden. Kommer färgen på kaklet att kännas modern? Kommer inredningen att passa familjens behov? Där det idag står ett skötbord kanske det om 10 år ska finnas plats för en tonåring framför spegeln. Om 15 år är man kanske inte längre så rörlig och behöver mer plats.

 

Om man ska renovera en 70-talsvilla kan det vara fint att ta med några av de gamla detaljerna i den nya designen. Bygger man nytt har man så klart fria händer, men även här gäller det att vara sann mot den stil som finns i resten av huset. Om man vill ha en färg som sticker ut i badrummet kan en lösning vara att ha putsade väggar istället för kakel. Väggfärg är lättare att ändra medan byte av kakel och klinker är ett större projekt.

Var sann mot huset

Att veta vad man ska välja till badrummet när man har de långsiktiga glasögonen på, kan verka som en omöjlig uppgift. Ett gott riktmärke är att vara sann mot huset. Bor man i en äldre, vacker byggnad, kommer kakel och klinker i en klassisk design att passa utmärkt.

 

 

När det gäller badrumsmöbler finns ett brett utbud av slow fashion-alternativ med ren design och klassiska nordiska färger. Möblerna är producerade för att stå emot många år av hög luftfuktighet och stora temperatursvängningar. Ett bra exempel är Ifö Sense badrumsmöbler.

Välj designklassiker

Det finns flera designklassiker i badrummet och ett exempel är Ifö Spira Art. Toalettens organiska form och blanka vita porslinsyta är tidlös. Många vill ha en vägghängd toalett istället för en golvstående och helst en toalett utan spolkant. Dessa krav kommer säkert att gälla i många år framöver.