färg och form

“Man ska inte vara så himla rädd för att göra fel"
Det finns många saker du kan göra själv när du renoverar eller bygger ett nytt badrum. Inredningen till exempel. Det är dessutom väldigt kul. Vi har pratat med inredningsarkitekten Åsa Dyberg. Här ger hon sina bästa tips till dig som är i skapartagen. 

Vad är viktigt att tänka på när man inreder ett badrum?
Först och främst att det är du som ska trivas i badrummet. Fokusera på dig själv och bry dig inte så mycket om vad alla andra tycker. En viktig sak som många glömmer är belysningen. Den spelar stor roll för känslan i badrummet. I ett mindre badrum där du på stående fot fixar till dig vill man ofta ha en praktisk och enkel belysning. I det lite större badrummet med badkar bör du överväga en mer stämningsfull belysning. Här vill man ju kunna slappna av.


Vad ska man tänka på när det gäller färger i badrummet?
Att du ska leva med kulörerna länge. Allt behöver verkligen inte vara helt vitt men om du vill ha starkare färger i badrummet bör du kanske ha dessa på begränsade ytor. Ett tips är att måla dessa ytor istället för att välja ett färgat kakel. Då är det lätt och billigt att måla över om du vill förändra och förnya i ditt badrum.
Kan man blanda olika kulörer i badrummet?
Ja, självklart, även om du kanske bör undvika att använda regnbågens alla färger i ett och samma badrum. Det är viktigt att skapa en harmoni, därför jobbar jag mycket med olika toner av samma färg. Ljusa färger känns fräschare än mörka. Samtidigt kan ett mörkt badrum kännas både avslappnande och stämningsfullt. Vad du väljer beror på vilken känsla du vill ha i rummet.

Många tycker att små badrum är svåra att inreda. Har du några tips?
I det lilla rummet kan du använda starkare färger, än i det stora där man ofta vill ha mer harmoni. Välj möbler som är anpassade för små ytor, exempelvis underskåp och tvättställ i compact-format. De rymmer mer än du tror. Vägghängda möbler gör att badrummet känns större. Och, än en gång: glöm inte belysningen!

Vilket är det vanligaste felet vi gör när vi inreder badrum?

Förutom belysningen är det att vi inte vågar göra något annorlunda. Man ska inte vara så himla rädd för att göra fel. 

 

Har du någon favorit i Ifös sortiment? 
Om jag måste välja får det bli den slimmade designen på Ifö Sense-kollektionen. Jag gillar också att man kan kombinera väggskåpen och få en mer sammanhållen lösning.