Hur rengör och underhåller jag mina badrumsprodukter?

Innehåll:

  • Rengöringsvänliga badrumsprodukter
  • Rengöring av toalett
  • Rengöring av handfat
  • Rengöring av badkar
  • Rengöring av duschväggar
  • Rengöring av badrumsmöbler

Effektiv rengöring av ditt badrum  

Att rengöra badrummet handlar först och främst om hygien. Men det är också viktigt att underhålla badrummet och sanitetsprodukterna, så att de fortsätter att se trevliga och rena ut i många år. Rengöring som utförs på rätt sätt och med rätt utrustning kan förlänga badrummets livslängd.. 

Hur de olika områdena i badrummet ska rengöras beror på vilka sanitetsprodukter eller badrumsmöbler du har.  

Ifö Clean glasur

Vilka material är mest rengöringsvänliga i badrummet?

För att underlätta städningen av ditt badrum är det viktigt att titta på vilka material som finns i ditt badrum. Alla toaletter och handfat från Ifö är gjorde av porslin. Den enkla anledningen till det är den enkla rengöringen. 

Porslin är ett naturligt material som är mycket starkt och enkelt att hålla rent om det är av hög kvalitet. Glasyren som täcker produkterna är det viktigaste. Porslinsprodukterna från Ifö har en unik glasyr som vi kallar Ifö Clean.  

Vad är Ifö Clean?

IIfö Clean är en speciell glasyr som försluter de mikroskopiska porerna i porslinet så att ingen smuts kan ta sig in. Glasyren är enkel att rengöra och är standard på toaletter och handfat från Ifö. Ifö Clean ger din toalett en mycket tålig och jämn yta som gör det svårare för smuts och kalk att få fäste. Det betyder att toaletten blir enklare att rengöra och mer hygienisk.  

Rengöring av toalett

Toaletter tillverkas av porslin. För att hålla porslinet i toaletten skinande ren, är det nödvändigt att rengöra den regelbundet. Ifö rekommenderar rengöring av toaletten en gång i veckan.  

Torka av utsidan av toaletten med ett milt rengöringsmedel. Lyft bort sitsen om den har snabbkoppling/Quick Release så kommer du enkelt åt alla ytor på din toalett..  

Insidan av toaletten rengörs enklast genom att trycka ut vattnet i avloppet med hjälp av en toalettborste så att vattennivån sänks. Tillsätt sedan toalettrengöringsmedel och låt det verka i 10-15 minuter. Rengör därefter ytan med toalettborsten och var noga med att komma åt alla ytor.  

Om toaletten har kalkansamlingar eller missfärgningar kan det vara nödvändigt att låta toalettrengöringsmedlet verka längre. Du kan också prova att hälla i en skvätt hushållsättika och låta det verka innan du skrubbar rent med toalettborsten. Använd inte stålull, grön fibersvamp eller rengöringsmedel som innehåller slipmedel eftersom de kan skada glasyren.  

 

Att rengöra sitsen och spolknappen

Sitsen och spolknappen rengörs med tvållösning och vatten. Spolknappen är ofta gjord av hårdplast och tål inte starka rengöringsmedel eller syra. Slutligen kan du torka av sitsen med en torr trasa så att den inte är fuktig efter rengöringen.

Läs mer här om hur du sköter om toaletten på bästa sätt.

 

Ifö toiletter

Rengöring av tvättställ

Tvättstället i badrummet är oftast tillverkat av porslin, precis som toaletten och rengörs likadant som utsidan på toaletten - med ett milt rengöringsmedel.

Om det finns kalkavlagringar, fett eller smuts kan ett rengöringsmedel med pH-värde 2-3 behövas. Det löser effektivt kalk och fett. Spraya på rengöringsmedlet och låt det verka i 10-15 minuter. Om nödvändigt. skrubba med en mjuk svamp eller borste och skölj med vatten. Ifö rekommenderar rengöring en gång i veckan..  

Rengöring av porslinsytor i badrummet

Gemensamt för sanitetsporslin är att undvika rengöringsmedel med slipeffekt eftersom det kan skrapa ytan.

Om det skulle inträffa att din toalett eller ditt handfat får svarta märken från exempelvis en klocka, en ring eller en toalettborste med metallhandtag är det möjligt att ta bort missfärgningen med ett keramiskt suddgummi (Ifö artikelnummer Z96720) som du hittar i bygghandeln och VVS-butiker.

Ifö håndvaske

Rengöring av badkar

Badkar kan vara gjorda av olika material, hur rengöring skall utföras, beror på vilket material det är.  

Rengöring av emaljerade badkar

Emaljerede badkar är enkla att rengöra. Använd ett rengöringsmedel som inte innehåller klor eller syra. Det fungerar bra med ett universalrengöringsmedel eller diskmedel. 

  • Applicera rengöringsmedlet med en mjuk borste, mjuk svamp eller mikrofiberduk 
  • Skölj med vatten 
  • Torka med en torr trasa för att undvika missfärgningar och kalkavlagringar 

 

Rengöring av akrylbadkar

För akrylbadkar gäller samma rekommendationer som vid emaljerade badkar.  

Läs mer här om hur du sköter om badkaret på bästa sätt.

Kalk i badkaret

Om kalkavlagringar finns, exempelvis från en droppande kran, är det viktigt att använa ett kalklösande rengöringsmedel utan syra eller klor för att skydda emaljen. använd inte heller rengöringsmedel med slipeffekt eftersom det kan skada ytan.  

För att förenkla rengöringen av ditt badkar är det bra att alltid torka av det efter användning. På så sätt minskar du risken för kalkansamlingar på ytan.  

Ifö badekar

Rengöring av dusch

Ett snabbt och enkelt sätt att förlänga livet på din dusch eller duschkabin och minska behovet avv städning är att använda en duschskrapa på väggar och golv varje gång duschen har använts. Det är också en fördel att torka av med en torr trasa så att onödiga kalkavlagringar kan undvikas, särskilt om du bor i ett område med kalkrikt vatten. 

Torka av blandare, golv, väggar och dörr med en mjuk trasa eller mjuk svamp med universalrengöringsmedel när du rengör duschen. Om kalkavlagringar har bildats på glaset eller kaklet, kan ett lite starkare rengörinsmedel användas.

Läs mer här om hur du sköter om duschen på bästa sätt.

Effektiv rengöring av kakel i badrum och dusch

Innand du använder en prdukt med lägre pH-halt kan du skydda fogarna mellan kakeplattorna så att de inte tar skadda. Det gör du genom at fogarna med vatten. Därefter sprayar du medlet på kaklet och låter det verka en stund. Nu kan du skura rent och skölja med kallt vatten.  

Rengöring av duschväggarna

Kalk på glaset i duschen syns tydligt, så det är viktigt att förebygga kalkavlagringar genom att torka av glaset med en duschskrapa efter varje dusch. Om det finns kalk på glaset kan det tas bort på samma sätt som du rengör kaklet i duschen. 

Om du har en duschdörr med profil eller gångjärn av stål ska du vara försiktig med att använda rengöringsmedel med låg pH-halt. 

Ifö brusenicher, brusedøre og brusevægge

Rengöring av badrumsmöbler

Badrumsmöblernas ytor och fronter måste hållas rena och fria från fett. Det görs enklast genom att torka av skåpet med en fuktig trasa. Smuts kan avlägsnas med varmt vatten och ett milt rengöringsmedel. Torka genast med torr trasa för att få bort vatten och fukt.  

Läs mer här om hur du sköter om badrumsmöblerna på bästa sätt.

Underhåll av badrumsmöbler

För att få ut så mycket som möjligt av dina badrumsmöbler från Ifö är det viktigt att underhålla och sköta dem på rätt sätt.

Ifös badrumsmöbler är fukttåliga men ska inte utsättas för direklt vattenkontakt. Vattenstänk och vatten som rinner från handfatet ner på möblerna utan att torkas bort kan så småningom ge skador. Därför är det viktigt att möblerna hålls torra och rena.

Om möblerna är monterade nära dusch eller badkar, bör man ha en duschvägg som skyddar möblerna från att exponeras för vatten. Ett duschdraperi är inte tillräckligt.  

Ifö badeværelsesmøbler