3 TIPS FÖR ETT MER MILJÖVÄNLIGT BADRUM

Så här kommer du igång

Att skapa ett miljövänligt badrum handlar om att inreda det så att man får allt man drömmer om, samtidigt som man kan ha gott samvete för att man inte kompromissar med miljön.

Vattenförbrukning är självklart viktigt men även valet av exempelvis badrumsmöbler, toalett och tvättställ gör sitt till.

Vattenförbrukning

Den plats i huset där vi förbrukar mest vatten är badrummet, och en stor del av vattnet används för att spola toaletten.

Särskilt äldre toaletter kan vara riktiga vattenslukare och använder upp till 9 liter vatten per spolning. Som jämförelse använder en modern toalett så lite som 2 liter vatten för en liten spolning och 4 liter till en stor spolning. Man kan göra mycket för miljön bara genom att byta ut den gamla toaletten, vilket också kommer att göra gott i plånboken.

 

Lösningar som håller länge

Överst på listan över saker vi kan göra för miljön är att välja kvalitet som håller länge. Det gäller också i badrummet. Inte i något annat rum har möblerna ett lika hårt liv eftersom de i badrummet utsätts för fukt och stora temperaturväxlingar. I denna miljö ska möblerna vara speciellt utvecklade för att tåla.

 

Det kan vara frestande att välja en glad färg eller rått trä till badrumsmöblerna, när trenden är sådan. Men ett bättre sätt att ge badrummet en modern känsla är att välja läckra accessoarer som enkelt kan bytas ut medan badrumsmöblerna har klassisk nordisk design.

De små detaljerna

Det är många små detaljer i badrummet som enkelt kan bytas ut utan att det påverkar det dagliga välbefinnandet.

  • Byt plasttandborsten, kammen och hårborsten mot bambuvarianter
  • Använd återvinningsbara bomullspinnar och bomullsrondeller
  • Använd en fast tvål eller fyll på med flytande tvål i en snygg tvålpump istället för att använda plastflaskor som kastas när de är tomma
  • Bjud in eukalyptus i badrummet. Den trivs i den fuktiga miljön, fräschar upp luften och är vacker att titta på