Planera ditt badrum

Att köpa ett nytt badrum är inte det allra enklaste. Vare sig du bygger helt nytt, renoverar eller kompletterar ett befintligt. Därför ska vi hjälpa dig lite på vägen så att du undviker de värsta fallgroparna och får det nya badrummet precis som du vill ha det. Förberedelser och planering är a och o i alla lyckade projekt. Om du gör rätt från början spar du både tid och pengar i slutänden. Dessutom är det ju ett kul jobb att planera sitt drömbadrum! 

Här har vi samlat lite tips till dig som kommer göra vägen till drömbadrummet lite rakare.


BÖRJA MED DIG SJÄLV
Tänk igenom dina och familjens krav på ert framtida badrum. Tänk på hur ni har det idag och vad du vill förändra. Och naturligtvis hur mycket det får kosta. Var praktisk och realistisk, och naturligtvis måste du kompromissa, men glöm inte dina egna drömmar. Det här ska ju bli ett rum att längta till, eller hur?

HITTA RÄTT HANTVERKARE
Mycket av förarbetet kan du göra själv men till alla elinstallationer måste du ha en godkänd elektriker och försäkringsbolagen kräver en auktoriserad VVS-installatör för att garantera ett absolut tätt badrum. Begär in flera offerter som du sedan kan jämföra. Men tänk inte bara på priset. Välj hantverkare som du får förtroende för och som du också kan diskutera med och få goda råd av!

DET VIKTIGASTE FÖRST
Vissa beslut måste du ta tidigt, eftersom de styr både budget och den fortsatta planeringen. Du måste bestämma om du vill ha en vägghängd WC-stol eller en golvstående. Dusch och/eller badkar? Golvvärme? Dina behov av förvaring? Hur tänker du dig belysningen? Och har du andra önskemål? I detta läge är det ovärderligt att ha en bra yrkesman att kunna diskutera med. För att göra det lite enklare för dig har vi på följande sidor satt samman några enkla tips på vad du bör tänka på när du väljer allt från WC-stol till möbler.

TITTA PÅ RUMMETS FÖRUTSÄTTNINGAR
Ett rum har alltid sina möjligheter och begränsningar. Visst går allt att bygga om, man kan flytta väggar, dra om vatten och avlopp osv, men då kanske till betydande merkostnader. Du behöver med andra ord en översiktlig skiss som du kan utgå ifrån i den fortsatta planeringen.

NU ÄR DU ARKITEKTEN
På skissen ritar du in WC, tvättställ, duschen, kanske badkaret, möblerna och annat du vill ha. Gör gärna mer än ett alternativ som du sedan jämför med din och familjens kravlista. Dessa skisser, eller ritningar, är bra att ha med när du sedan talar med arkitekten eller den som ska göra den slutgiltiga ritningen.

SÄTT FÄRG OCH FORM PÅ DINA DRÖMMAR
Till det krävs inspiration. Besök så många badbutiker och byggvaruhus du kan. 
Tidningar och nätet är också fulla av inspiration. Klipp ut och printa bilder som du gillar och skapa, precis som arkitekten, ett antal ”mood-boards”. Undersök vilka olika stilar som passar bäst hemma hos dig. Och vad du känner för!