Så här kommer du igång


Badrummet är förmodligen det första ställe du besöker på morgonen när du har vaknat. Och det sista innan du går till sängs på kvällen. Badrummet är en viktig del av våra hem. Därför är det klokt att lägga lite extra tid och kraft när du designar ditt nya badrum. Vi uppmuntrar våra kunder att diskutera badrummets möjligheter med proffs – installatörer, personal i våra utställningar och hos våra återförsäljare eller med en arkitekt. Proffs ser ofta andra möjligheter och kan hjälpa dig att skapa ett elegant, funktionellt och säkert badrum.


 


Möjligheterna

Det bästa sättet att börja planera ditt nya badrum är helt enkelt genom att skissa upp rummet på ett rutat papper. Märk ut dörrar och fönster innan du sedan fortsätter med stora produkter som exempelvis badkar och badrumsmöbler. Prova att placera dem i olika ändar av rummet eller på motsatta sidor, bara för att se hur rummet skulle se ut. Självklart är detta lättare att göra i ett stort än i ett litet badrum. Möjligheterna beror också på omständigheterna. Om du bygger ett nytt hus kan du bestämma storlek och form på badrummet. Om du renoverar ett befintligt badrum har du vissa begränsningar.

 


Hur du ska disponera ytan

Design blir viktigare ju mindre rummet är. Det finns många sätt att spara yta och skapa ett badrum som är både snyggt och funktionellt, och det gäller även mindre rum. Exempelvis kan du genom att lägga till en badkarsskärm spara mycket plats och på så sätt ändå få både ett badkar och en dusch. Här hittar du mer inspiration.

 


Anlita proffs

Ett professionellt och väldesignat badrum är något du alltid kommer att ha glädje av. Även om du kan göra mycket förberedande arbete själv, måste vissa saker göras av godkända hantverkare. El- och rörarbeten är två områden där du ska anlita proffs. 

Planera din renovering

Börja med att bestämma om du vill bygga om hela badrummet, eller om du bara vill byta ut vissa produkter som exempelvis WC-stol och badrumsmöbler. Tänk igenom din familjs behov. Vilken typ av toalett vill ni ha? Behöver ni ett extra tvättställ? Räcker det med en dusch, eller behöver ni ett badkar?

 

Börja rita

När du ritar upp ditt badrum på ett rutat papper, kom ihåg att markera var dörrar, fönster och avlopp/rördragningar finns. Var du kan ha duschen och WC-stolen påverkas ofta av var avloppen är placerade, medan du kan ha större frihet när det gäller placeringen av andra objekt. Om du bor i en lägenhet är dina möjligheter begränsade. I ett hus kan du göra mycket mer men du kommer också att behöva mer professionell hjälp vilket kostar en del.

 

Saker att tänka på


Gör en budget

När man bygger ett nytt badrum är det svårt att förutse varenda kostnad. Väggar, golv, inredning och installationsarbete kan bli dyrare än du tror. Innan du börjar riva ner väggar så föreslår vi att du gör en budget för hela projektet. Det är nästan omöjligt att förutse alla kostnader, men att göra en uppskattning är alltid en bra idé. Kom ihåg att lägga till lite extra för att vara på den säkra sidan. Om du kan göra mycket av arbetet själv, håller du självklart ner kostnaden.

Hitta inspiration

Det kan vara svårt att veta exakt hur du vill att ditt badrum ska se ut. Prova att göra en moodboard genom att samla bilder av sådant du gillar från olika inredningstidningar. Genom att studera bilderna så kommer du snart att komma på vad det är du gillar med dem. Kanske är det färgen på väggarna, den mysiga belysningen eller vackra material.

Det finns mycket inspiration på internet, men att besöka utställningar är ett bra sätt att hitta produkter som tilltalar dig. Det är också det bästa sättet att få känna på dem – uppleva olika ytor, material och funktioner.