Ifö
Ifö badrum

Hur mycket kommer ditt nya drömbadrum att kosta?

Och skall du göra det själv eller anlita ett proffs?

Ska du renovera eller bygga ett helt nytt badrum? Då, som de flesta i samma situation, stöter du på två grundläggande frågor:

1. Hur mycket kostar ett nytt badrum?
2. Ska jag ska anlita proffs eller djärvt bygga det nya badrummet själv?

Eftersom ett nytt badrum kräver rördragning, el och ofta plattsättning, kan det bli ett ganska kostsamt projekt.

Hur beräknar man kostnaden för ett nytt badrum?

Kostnaden för ett nytt badrum varierar stort beroende på storlek och renoveringens omfattning. Handlar det om en helrenovering, med ny planlösning, nytt golv och nya väggar, eller överväger du ”bara” nytt tvättställ, nya möbler och lite färg?

Den mest kostsamma delen av en badrumsrenovering är ofta rördragningen. Om du planerar att helt riva det gamla badrummet eller flytta dina installationer, kan kostnaden för att byta rör och köpa nya produkter variera från 40.000-60.000 kr. Ett sätt att minimera kostnaden för rördragning är att, om möjligt, behålla rören på samma plats som tidigare.

Vi föreslår att du pratar med ett proffs för att få en kostnadsuppskattning för just ditt badrum, dina önskemål och de förutsättningar som gäller där.

Ungefärliga priser för badrumsrenovering

Ungefärliga priser för badrumsrenovering (exklusive installation och arbete). Priserna varierar väldigt mycket beroende på vilken kvalitetsnivå och design du föredrar:

Gästtoalett: 70-150.000 kr.
Standardbadrum: 200-500.000 kr.
Lyxbadrum: 700.000< kr.

Ett sätt att få fram en grov kostnadsuppskattning för ett nytt badrum är att räkna med en kostnad på cirka 30.000-35.000 kronor per kvadratmeter.

Ska du göra det själv eller anlita ett proffs?

Svaret beror till stor del på kostnaden. Hur mycket kostar ett professionellt byggt badrum jämfört med att du renoverar själv? Det är också en fråga om tid. Hur mycket tid kan du lägga på att göra jobbet själv? Och kan familjen klara sig utan badrummet den tid som det tar att göra klart? Om du har tonåringar eller småbarn kan du inte klara dig alltför länge utan badrummet, såvida du inte har ett annat väl fungerande badrum i ditt boende så klart.

Beroende på var du bor kan du behöva anlita ett proffs, särskilt om du ska ändra rördragningarna. Var noga med att följa de lagar och regler som följer!

Om du väljer att renovera ditt badrum på egen hand

Oavsett storlek på ditt projekt, finns det en enkel tumregel. Ett gör-det-själv-projekt kostar ungefär hälften så mycket som att hyra in ett proffs. Du köper in materialet själv och håller ner arbetskostnaden. När du har gjort dina planer för det nya badrummet, försök uppskatta kostnaden för material, porslin, badrumsmöbler, tillbehör och andra delar. Dubbla sedan det för att få en känsla för vad det skulle kosta att anlita ett proffs.

Men kom ihåg att ett badrum är ett väldigt krävande projekt och det är viktigt att arbetet utförs fackmannamässigt för att exempelvis försäkringar ska gälla och för att badrummet ska bli så hållbart som möjligt.

Tänk också på att ett gör-det-själv-projekt kan vara väldigt påfrestande. Rördragning, plattsättning och en del svåra installationer gör att badrummet är det rum som är svårast att renovera på egen hand.

När ska du välja ett proffs?

Badrumsrenoveringar leder ofta till oväntade problem – som att golvet under en läckande dusch har börjat ruttna eller att rostiga rör påverkar rördragningen i hela bostaden. Sådana överraskningar kan ge ordentliga bakslag i projektet, få kostnaderna att skena och, om du inte är en väldigt duktig gör-det-självare, ge dig ohälsosamma stressnivåer.

Ta till lite extra i dina kalkyler för att ge lugn och ro. Det kan vara värt den extra kostnaden anlitandet av ett proffs innebär för att hålla stressen borta och ge ett lugn i processen. I vilket fall som helst är det en bra idé att diskutera ditt projekt med ett proffs för att säkerställa att du fattar rätt beslut.

När du börjar förbereda dig för din badrumsrenovering, kommer kostnaden naturligtvis att vara en viktig del. Men själva processen kan vara lika viktig. Du vill att renoveringen ska vara en positiv upplevelse för dig och hela familjen. Så kom ihåg att räkna in mjuka faktorer som tid, tålamod och lugn i din övergripande kalkyl - för vissa saker kan man inte köpa för pengar.

Lycka till!


Bli inspirerad av Ifö

Planerar du ett mindre ombyggnadsprojekt eller kanske en totalrenovering?
Bläddra i våra badrumskataloger för mer inspiration!

Mer inspiration & designtips