Arbeta på Ifö

Det Fredrik Skoog inte vet om tillverkning av tvättställ är förmodligen inte värt att veta. Med ungefär 20 års erfarenhet från produktionen i Bromölla har Fredrik sett till att tusentals tvättställ av högsta kvalitet har levererats i rätt tid. Möt Fredrik, Christian och Ulf och hör vad de tycker är roligast med att jobba på Ifö.

Fredrik Skoog
Hej Fredrik. Vad gör du på Ifö?
Jag arbetar som processupport på Hpc-Tvättställ. Det betyder att jag ser till att vi har ett bra utfall på produkterna. Om problem uppstår så är det min uppgift att undersöka vad detta beror på samt därefter åtgärda problemet så fort som möjligt.

Hur ser en typisk dag på Ifö ut?
Min dag börjar med att jag kontrollerar om det varit några störningar under föregående dag och natt. Om så är fallet gäller det att lokalisera och lösa dessa. En del av dagen går sedan åt till att programmera och förbättra våra robotar och kontrollera så att tillverkningen flyter på som den ska. Varje dag har vi på processupporten interna möten där vi diskuterar problem, men framför allt lösningar och förbättringar som kan göras. I slutändan handlar det om att tillverka så många produkter som möjligt, på kortast möjliga tid, till högsta tänkbara kvalitet.

Vad är roligast med ditt arbete?
Det roligaste är variationen. Varje dag händer det något nytt och det blir aldrig slentrian i arbetet. Gruppen som jag arbetar med är dessutom väldigt sammansvetsad. Vi har kul när vi arbetar helt enkelt och då är det sällan jobbigt att stiga upp på morgonen och gå till jobbet.

Vilken är din favoritprodukt i Ifös sortiment? 
Oj, det var svårt. Det finns ju en del. Om jag måste välja får det bli en produkt jag själv arbetar med, nämligen tvättstället Ifö Sign 7362. Den är både snygg, funktionell och hållbar.

Christian Magnusson, Innovation Project Leader
Har du tänkt på att det ligger tusentals arbetstimmar bakom framtagandet av din WC-stol? Timmar som lagts på idéframtagande, prototyper, utveckling och testning. Christian Magnusson är en av våra produktutvecklare som är involverad i detta viktiga arbete.

Hej Christian! Vad går ditt arbete ut på?
Jag och mina kollegor utvecklar tekniska koncept kring olika idéer. Det kan komma input och förslag från marknadsavdelningen, från kunder eller från andra på utvecklingsavdelningen. Vårt jobb blir att  testa, utveckla och i bästa fall förverkliga dessa idéer. I slutändan handlar det om att utveckla produkter som uppfyller våra konsumenters behov – vare sig det gäller installation eller användning. En viktig arbetsuppgift är givetvis att se till att våra produkter är säkra och uppfyller de krav som finns.

Vad är roligast med ditt arbete?
I mitt jobb får jag vara med i princip överallt och jag lär mig hela tiden nya saker. Det är en behaglig mix av att göra det som jag verkligen gillar och att få växa i den rollen jag har.

Vilken är din favoritprodukt i Ifö sortiment?
Som ingenjör är ju min favoritprodukt den jag inte får berätta om, den som fortfarande är på ritbordet.
Annars får det bli Ifö Sign, den golvstående WC-stolen. Innan jag började på Ifö hade jag inte kunnat föreställa mig alla arbetstimmar som lagts ner på en produkt som det flesta människor, jag inkluderad, inte lägger speciellt mycket notis vid. Nu när jag vet en del om utvecklingsarbetet, produktionen, designen och marknadsföringsarbetet har jag en helt annan förståelse – och respekt, för de produkter vi skapar.

Hur bör man vara som person för att trivas på Ifö?
Jag tror att om man gillar att skratta så har man en bra egenskap för att passa in och trivas här. Arbetsklimatet är öppet och hjärtligt och så här en bit ifrån storstadsregionerna är det ändå en påfallande ”internationell” känsla, förmodligen för att arbetet innebär en hel del kontakter utanför landets gränser.

Ulf Stålebjer, Production Manager
Ulf Stålebjer är produktionschef vid Ifös fabrik i Mörrum. Det är Ulf som tillsammans med övrig personal ser till att tillverkningen av Ifös duschar flyter på friktionsfritt. Med sina 30 år inom företaget vet han vad som krävs.

Hej Ulf! Vad går ditt arbete ut på?
I det stora handlar det om se till att duschtillverkningen här i Mörrum fungerar som den ska och att vi lever upp till satta mål. Det är många saker som ska klaffa och ett viktigt fokusområde är naturligtvis kunden.

Vad är roligast med att arbete på Ifö?
För mig personligen är det de omväxlande arbetsuppgifterna. Ja, plus att mina arbetskamrater dessutom har blivit mina vänner och att vi fungerar bra ihop. Att jag trivs är väl mina 30 år i företaget ett tydligt bevis på. 

Vilken är din favoritprodukt i Ifös sortiment?
Då får jag nog säga den mjukstängande WC-sitsen. Det är skönt att slippa oljudet när man släpper ner locket.